24 Ağustos 2016 Çarşamba

Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nin Aşkı

Ne zaman İstanbul'a gitsem Galata Kulesinin önünde fotoğraf çektiririm. Benim için İstanbul'un en büyük simgelerinden biri. 




Çok sevdiğim için Galata Kulesi ile ilgili internette kapsamlı bir araştırma yaptım. Tarihini, kimler tarafından ne zaman yapıldığını hepsini öğrendim. Zaten bu bilgilere kim isterse ulaşabilir. Ben araştırmam sırasında değişik bir efsaneye rastladım ve sizlerle paylaşmak istedim. 


Bu efsane Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nin birbirine duyduğu aşkı anlatıyor. 



     Cenovalılar İstanbul'a geldiklerinde surlarının baş kulesi olarak kurarlar Galata Kulesi'ni. Bıçkın, yağız bir delikanlı gibidir. En son tepesine külahı takılınca olanca görkemiyle o kadar yakışıklı olmuştur ki herkes peşinde pervanedir. İnşaatı yükselirken uzaktan görmüştür Kız Kulesi'ni. Yapayalnız denizin ortasında bir hüzünler abidesi gibidir Kız Kulesi.
     Galata Kulesi görür görmez aşık olur bu kıza. Lakin Kız Kulesi hem çok ulaşılmazdır hem de yaşı kendinden çok büyüktür. Acaba bilse ona sevdalandığını karşılık verir mi? Ne yapacağını bilemez. 
       Sonunda artık canına tak eder Galata Kulesi'nin. Mutlaka bir haber göndermeli ve aşkını anlatmalıdır. Karar verir. 17.yy'a geldik artık diye düşünür. İçinde en güzel sevgi sözcüklerini barındıran bir mektup yazar sevgilisine. Hazarfen Ahmet Çelebi'den rica eder. Hazarfen Ahmet Çelebi alır mektubu ve Galata Kulesi'nden bırakır kendini Kız Kulesi'ne doğru.Ama o kadar ağır gelir ki mektuptaki aşk sözcükleri , dayanamaz Kız Kulesi'ne kadar. Aşk mektubu ulaşamaz  varmak istediği yere maalesef. Lakin Kız Kulesi anlar durumu. Akıllıdır. Neler görmüş geçirmiştir. 
   Hazarfen Ahmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden uçması, memlekette hiç görülmemiş birşeydir.
     Bir insanı uçuran tabiki  aşktır başka ne olabilir? Bu arabuluculuk Hazarfen Ahmet Çelebi için iyi olmayacaktır. Padişah duyar bu durumuve çok kızar. Cezayir'e sürer. Hazarfen Ahmet Çelebi aşıklara inanmanın bedelini öder ve 31 yaşında ölür. O günden sonra Galata Kulesi hem esirlere hem kendine zindan olacaktır. Kaderleri birdir artık. Usanmazlar bu durumdan. Onlar halen günümüzde bile birbirlerini karşıdan karşıya aşkla sevmeye devam ederler. 

     Zaman zaman İstanbul'a gittiğimde bir Kız Kulesi'ne ve bir de Galata Kulesi'ne bakarım. Kavuşamayan aşıların simgesidir onlar. İkisi de hüzünlü birer anıttır. İstanbul'dur. İçinde gizem , lanet, aşk ve özlem barındıran.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder